Sjöapor

Idag när vi var hemma hos moster och snusade på Malins bebis så berättade hon en rolig historia om ett sorts husdjur hon haft en gång i tiden; Sjöapor! Har ni hört talas om dom? Själv höll jag på att skratta livet ur mig när hon berättade att ett tag efter att hennes sjöapor dött hade dom gått ut med i radio att sjöaporna i själva verket var löss, och att väldigt många människor i Sverige hade ägnat sig åt lusuppfödning! :) hahaha.

Jag tog och sökte lite på internet för att se om jag hittade någon bild, och visst gjorde jag det. Här kommer en kort text + bilder som jag hittat, dock påstår den som skrivit det här att sjöaporna är/var en sorts räka. Själv bryr jag mig inte om vad dom är, dom var i alla fall förskräckligt fula och jag skulle aldrig vilja ha några själv ;P haha. Men mosters historia var i alla fall underbart rolig!!! Som jag skrattade xD


Lättskötta husdjur är varje förälders dröm och i USA lanserades under 1950-talet av amerikanen Harold von Braunhut den ultimata husdjurssensationen: Sea-monkeys. Trenden slog aldrig särskilt stort i Sverige, men i USA blev sjöaporna mycket populära. Dess namn kommer sig av att de ska efterlikna ulliga, gulliga apor i mikroformat och det lanserades snabbt olika typer av miljöer och akvarier för dem att leva och pryda barnkammaren i.



133447-46


I själva verket är sjöapor en typ av små saltvattensräkor som hör till släktet Artemia. De är extremt tåliga deras ägg kan överleva uttorkning under långa perioder, upp till flera år, för att sedan kläckas inom ett par timmar när regnvattnet når dem. Äggen är metaboliskt inaktiva och kan överleva utan syre och till och med frysas ned utan att dö. Detta tillstånd kallas Diapause eller Cryptobiosis (gömt liv). Sjöaporna lever i ett år ungefär och blir som fullvuxna några centimeter stora. Räkorna används i stor utsträckning på grund av sin tålighet, sin korta livslängd och sin avsaknad av hjärna och mycket begränsade nervsystem, i vetenskapliga och rymdrelaterade experiment.


133447-45

Sjöapor kan föröka sig både sexuellt och asexuellt. Det finns betydligt fler honor per liter vatten och i avsaknaden av hanar reproducerar sig honorna själva.

Sea-monkeys från affären kommer i två olika påsar innehållande torkade ägg, salt och näring och ett akvarium av något slag i vilket de små liven efter bara något dygn börjar synas. De klarar av olika salthalter och maten i en liten påse räcker hela deras liv- året ut.


133447-49




Likheten med apor kan väl diskuteras men det är roligt med små liv att ta hand om och nära och nyttigt för barn att lära sig respektera levande varelser, hur små och hjärnlösa de än må vara. En ny trend borde emellertid skapas då denna lilla varelse, Phylum Tardigrada- i folkmun kallad Water-bear, faktiskt bär betydligt tydligare likheter med sin förlaga i skogen.

133447-48

Såhär tycker vi
Postat av: Marie

Huvva vilka vidriga saker.. :p

Ungefär som silverfiskar.. :0

2009-08-02 @ 21:46:13
URL: http://varlensbasta.blogg.se/
Postat av: Marie

Haha ja det skulle hon säkert.. Men huvva.. :p

2009-08-02 @ 21:51:59
URL: http://varlensbasta.blogg.se/
Postat av: Sandra

HUvva! Haha :) nå sånna skulle ja då rakt inte vilja ha i huset.. Inte ens som husdjur..

2009-08-02 @ 22:18:13
URL: http://sandrabergvall.blogg.se/

Så, vad var det då du ville säga?

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Vad tycker du?

Trackback
RSS 2.0