Att föda hemma

Jag såg nyss dokumentären som gick på 5an, den som handlade om kvinnor som väljer att föda sina barn hemma -helt utan hjälp från barnmorska eller annan vårdpersonal. Jag vet verkligen inte om jag ska skratta eller gråta. Visst, föda hemma är säkert jättebra och mysigt på sitt sätt -men varför vill man inte ha med någon kunnig person som kan ingripa om det skulle hända något?
Jag menar, tänk er själva. Ni föder hemma, det är bara du och gubben din där. Barnet andas inte när det föds -tänk om ni grips av panik och inte vet vad ni ska göra, trots att ni gått den där Röda Korset kursen? Eller ta t.ex. den där mamman som misstänkte att moderkakan låg väldigt lågt. Hon gjorde ingen undersökning för att ens kolla upp det, men hon visste om risken att hon kunde förblöda och att barnet kunde bli utan syre ifall att moderkakan kom ut före barnet. Men liks förbannat vill hon inte ha nån barnmorska där. Hur tänker man? Jag förstår verkligen inte.

Visst, argumentet att kvinnor har fött barn ensamma i alla tider stämmer. Så är det ju, men idag har vi tillgång till sjukvård som kan ingripa om något går snett. Kvinnor och barn dör i alla fall, det går inte att komma ifrån, men om något skulle gå snett så är man ju ändå på "rätt ställe" så att säga, där dom har resurser att ingripa på en gång.
Om man föder hemma och kvinnan av någon anledning börjar störtblöda (ta t.ex. exemplet med kvinnan som trodde sig ha en lågt placerad moderkaka, dom visade ett inslag med en läkare som sa att man kan förlora flera liter blod under bara 5-10 minuter), och det tar kanske 10-15 minuter innan ambulansen kommer fram. Ni förstår mitt resonemang?

Jag kan förstå kvinnor som vill föda hemma, det gör jag verkligen, men varför inte ha en barnmorska där "påutifallatt" liksom? Man förlorar inget på det, men det kan rädda liv! (oj, så dramatiskt det lät...)


Såhär tycker vi
Postat av: Sandra

Jag håller med dig. Varför inte ha en kunnig person där , utifall att.. De kan ju vara något som går snett..

Visst kvinnor har fött hemma förr.. Men dödligheten bland både mor och barn var också högre förr i tiden. Det var vanligt att dö i barnsäng..



Men de som vill föda hemma ska såklart göra de =) Men jag tycker bara att då kan man ha någon där som kan agera ifall något går på tok.. :)

2009-02-18 @ 09:38:22
URL: http://sandrabergvall.blogg.se/

Så, vad var det då du ville säga?

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Vad tycker du?

Trackback
RSS 2.0