Ibland finns det nåt vettigt i tidningen

Satt och kikade runt lite på ÖP och LT då jag hittade den här debattartikeln i LT: När kommer lagen om tunga lyft i omsorgen? Läsvärt! För tänk efter, vare sig man arbetar inom kommun eller landsting, vilka är det som utsätts för det tyngsta jobbet egentligen? Inte är det då läkarna, för dom behöver inte slita ut sina ryggar, axlar, armar osv på att försöka hjälpa överviktiga/gamla/handikappade personer upp från sängen eller en stol. Det är inte allt för ofta det är SSK's arbetsuppgift heller -många ropar faktiskt på oss uskor och vårdbiträden. För det är ju vårt jobb.

Men, borde det inte finnas en gräns? Jag som är liten och nätt och otränad -ska jag behöva slita ut mig redan i 20års åldern pga. att vissa patienter inte är beviljade en lyft t.ex.? Visst, man ska arbeta utifrån ergonomiska arbetssätt -men det är inte alltid detta är möjligt, så är det bara.

Ta t.ex. mitt jobb. För en bra arbetsställning ska det finnas höj- och sänkbara sängar. På Brunkullan är det bara en av våra boende som har en sådan säng. Som tur var är det "rätt" person som har en sådan, eftersom det är den personen som behöver hjälp i och ur sängen på morgonen. Borde inte detta vara ett krav, att alla har en sådan säng?

Och nu kommer jag att tänka på när jag var ute på praktik också. En av de sista dagarna jag var där så kom det in en kvinnlig patient. Denna kvinna var riktigt överviktig -jag kommer inte ihåg den exakt vikten, men den låg någonstans runt 160-190 kg. Hon fick knappt plats i sängen, och hon orkade/ville inte röra sina armar ens en gång. Hon var en sådan som larmade var 5e minut, för det var nåt som var fel hela tiden. Mestadels var det att hon låg obekvämt, vilket kanske inte var så konstigt... men hur hjälper man henne? Hon själv orkar inte ens försöka hjälpa till, utan vill att vi ska lyfta runt henne. Det fanns taklyft i rummet, men vi kund inte placera ett lyftskynke under henne, för vi kunde inte hjälpa henne att vända sig från sida till sida i sängen (då skulle hon ha farit i golvet eftersom sängen var för smal) och vi kunde inte få henne att ens halvsitta i sängen, eftersom hon själv inte ville hjälpa till. "Det är ju vårt jobb att hjälpa henne!" som hon så fint uttryckte det.

Kan man annat än bli irriterad?


Nej, dags att göra vårt arbete lite lättare kanske? Fler utbildningar i lyftteknik, kurser om ergonomiskt arbetssätt, hjälpmedel som underlättar vårt arbete och framförallt -in med mer personal så vi kan utföra vårt jobb ordentligt!

Såhär tycker vi
Postat av: Sandra

Jag håller med dig fullständigt.. Min mamma bröt 3-4 revben pga att de måste lyfta själv.. Sanslöst.. De lyfte rätt men sen ramla personen ifråga, och de kan ju inte bara låta den ramla och slå sig i golvet, så mamma skyndade sig för att hjälpa.. Det hade aldrig behövt hända om de haft ordentliga grejjer att jobba med..



Kram

2008-12-18 @ 10:49:39
URL: http://www.nogg.se/lyckligmamma86

Så, vad var det då du ville säga?

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Vad tycker du?

Trackback
RSS 2.0